perjantai 7. syyskuuta 2012

(Kokous)keksit verolle pantava?

Hallitus päätti ohjelmassaan selvittää makeisten ja jäätelön valmisteveron korvaamista sokeriverolla. Veron piti tulla voimaan jo ensi vuonna, mutta ehtinee vasta 2014. Työryhmä on asiaa käsitellyt, ja julkaissut perusteellisessa väliraporttissa esityksensä.

Voimassa oleva makeisvero (sis.virvoitusjuomaveron) kannetaan tällä hetkellä makeisista, jäätelöstä ja suklaasta sekä virvoitusjuomista. Esitys on, että nykyistä makeisveropohjaa laajennettaisi leipiin ja kekseihin, ja myös maitotuotteisiin (esim jugurtit), joissa laktoosia on yli 5% (maitosokeri). Veron suuruudesta ei ole vielä tietoa. Erityisiä kysymyksiä on noussut pullotetusta vedestä (ulkopuolelle?), makeutusaineista , hunajasta ("luontainen" mutta mono- ja disakkarideja täynnä).

Nykyinen valmisteveron peruste on täysin fiskaalinen, valtion kassaan piti saada täytettä 100 miljoonaa. - vero on tuottanut jo 134 miljoonaa. Nykyisen makeisveron suuri "synti" on se, että se on syrjivä: esim. suklaapatukkaa verotetaan mutta ei suklaakeksiä.

Sokeriverotyöryhmä asetti uudeksi peruskriteeriksi terveysperusteet. Syystä.  Sokeri ei ole vain tyhjien kaloreiden lähde aiheuttaen lihavuutta ja 2-tyypin diabetesta, mutta myös osallinen elintapasairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään. Elintapasairauksiin kuolee maailmassa nykyään enemmän ihmisiä kuin infektiosairauksiin. Elintapasairauksissa syyttävä sormi osoittaa vähäiseen liikunnan lisäksi tupakkaan ja viinaan, joita verotetaan ja säädellään - kolmas tekijä on ruoka, jota harvoissa maissa verotetaan terveysperustaisesti. Eräät johtavat lihavuustutkijat USAsta esittivät vuoden alussa Nature -lehdessä, että sokeri pitäisi verottaa ja kontorolloida kuten alkoholia. Viite HuffingtonPost

Sokeriverotyöryhmän väliraportissa esitellään viisi vaihtoehtoista mallia, joista kaksi valitaan myöhemmin jatkotarkasteluun. Raportti esittää, että veroa kannettaisi kokonaissokeripitoisuuden tai lisätyn sokerin perusteella. Vaihtoehtoina voisi olla myös nykyisen makeisveron kehittäminen, arvonlisäverotus tai makeisveron ja sokeriveron yhdistelmä.

Työryhmän loppuraportti julkaistaan marraskuussa. Suomi ei ole ainut maa missä ruoan terveysperustaista verottamista mietitään. Yritän koostaa muiden maiden ruokaveroista jutun tuonnempana.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen ajatus, että pullotetusta VEDESTÄ perittäisiin MAKEIS- tai SOKERIVEROA. Limsat ja makeutetut kivennäisvedet (sivumennen sanoen täysin käsittämätön konsepti, minkä ihmeen takia kivennäisvettä edes tarvitsisi makeuttaa, eikö makeaa juotavaa haluava juo mehua tai limsaa??) ymmärrän, mutta en lähde- tai kivennäisvettä. Pullovettä voisi tietysti verottaa ympäristösyistä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa.

    Keksien verottaminen on ilman muuta oikein, nehän ovat yhtä turhia herkkuja kuin makeiset, mutta maitotuotteiden kohdalla taas tulee epäilys. Jos verotuksella päästäisiin siihen, että esimerkiksi jugurtteja lakattaisiin makeuttamasta, hurraisin sille. Nyt ei voi ostaa MAUSTETTUA jugurttia ilman jonkinlaista MAKEUTUSTA, joko sokerilla tai makeutusaineilla.

    Käyttäisinkin mieluiten maustamatonta jugurttia, mutta Perheenjäsen haluaa maustettua, joten sellaista on kotona oltava, ja kun en kahta sorttia viitsi ostaa, syön sitten maustettua (ja makeutettua) itsekin.

    VastaaPoista