keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Vähemmästä viisaammin - KULTU ohjelma luovutettiin tänään

Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelma KULTU luovutettiin tänään ympäristöministeri Ville Niinistölle. Uusi ohjelmaesitys korostaa erityisesti uusia vihreän talouden mahdollisuuksia ja valtion roolia hiilijalanjäljen vähentämistalkoissa. Ohjelmaa voidaan pitää päivityksenä vuonna 2005 tehdystä ohjelmasta.


KULTU-ohjelma lähtee kulutustematiikasta, kulutuksen ilmasto- ja ympäristöpäästöjen vähentämisestä. Yksityinen kuluttaja voi pienentää 25–40 % hiilijalanjälkeään viisailla valinnoilla ja kohtuullisemmalla kulutuksella. Yksityisautoilun vähentäminen, asuinpinta-alan järkevöittäminen, energialähteiden valinta, ulkomaanmatkailun vähentäminen ja kasvipainotteinen ruokavalio ovat ne toimet, joilla on suurimmat vaikutukset hiilijalanjälkeemme.

Kultu-ohjelmaesitys painottaa erityisesti julkisen sektorin etunojaa, julkisen sektorin on näytettävä esimerkkiä. Poliittinen tahtotila on käännettävä kaikilla sektoreilla päästöjen leikkaamiseksi ja talouden virherryttämiseksi. Ruoan osalta ohjelmaesitys nostaa julkisten ruokapalveluiden roolia; niiden on otettava käyttöön vähäpäästöiset terveelliset ateriat. Näihin päästään vain jos hankintakriteerit muokataan kestävät valinnat mahdollistaviksi.

Vihreän talouden varoista rahoitetaan ohjelmassa kahdeksan kokeiluhanketta, jotka luovat uusia käytänteitä ja konkreettisia aloitteita vähähiilisempään asumiseen, liikkumiseen ja ruokailuun. Ruoan osalta uskotaan, että kun julkiset ammattikeittiöt aloittavat kestävän syömisen muutoksen, leviää se koulujen ja työpaikkojen kautta koteihinkin. Meillä on ainutlaatuisen laaja julkisen ruokapalveluiden sektori Suomessa, joka tarjoaa noin 2 miljoonaa ateriaa arkipäivisin. Potentiaalia siis riittää esimerkin luomiseen ja kestävämpien tuotteiden kilpailuttamiseen.

Ministeri Niinistö korosti tänään julkisten hankintojen laatukriteerejä, niiden muokkaamista kestäviä valintoja edistämään. On tarpeen tehdä poliittisia päätöksiä, joilla ohjataan systeemisiin ratkaisuihin ja talouselämää kehittämään sellaisia tuotteita ja palveluita että nämä ratkaisut onnistuvat. Kysyntä ja hankintakriteerit luovat painetta tuotanto, jalostus- ja tuotekehityspäähän. Kulutus imee tuotannon muutokseen. Niinistö korosti ohjelman osuvan oikeaan, sillä kulutuksen "juttu" on juuri asumisessa, liikkumisessa ja ruokailussa - "kuten ruotsalaiset sanovat: tre B menar biff-bostad-bilen".

Vähemmästä on pystyttävä viisaammilla keinoilla tekemään kestävä arki kaikissa näissä kolmessa suurimassa kulutuksen ilmastojäljen jättäjässä.

Ohjelma lähtee nyt kuulemiskierrokselle ja sen jälkeen käydään kunkin ministeriön kanssa keskustelut miten konkreettiset toimenpiteet pannaan toimeen. Ohjelman ehdotukset tullaan ottamaan huomioon myös ilmastolain valmistelussa.

Ohjelma ja tiedotteet sekä kokeiluhankelista tästä YM:n sivulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti