tiistai 20. maaliskuuta 2012

KULTU -ohjelma ja -hankkeet ratkeavat pian

Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelma KULTU2 on valmistelun loppupuolella. YM ja TEM vetämässä työssä ohjelma-esityksen odotetaan valmistuvan huhtikuun loppuun mennessä. Ohjelmasta tulee ulos konkreettiset toimenpide-ehdotukset liikkumisen, asumisen, ruokailun ja julkisten hankintojen ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paremman elämälaadun saavuttamiseksi ja vihreän talouden kirittämiseksi. Jää nähtäväksi tuleeko ohjelmasta lopulta myös Valtioneuvoston periaatepäätös loppuvuonna.


Kulutus on otettu muutoksenteon kärjeksi KULTUssa. Päästövähennystavoitteet ovat niin haastavia, ettei niihin pystytä vastaamaan ilman muutoksia yksityisessä ja julkisessa kulutuksessa. Kysyntälähtöisyys ja koko elinkaaren aikainen näkökulma kulutuksessa ohjaavat loppukädessä tuotantoa ja vaikuttavat markkinoihin. Ruoan kohdalla toimenpiteet kohdistetaan etenkin ruoan kulutuksen muuttamiseen ja ruokahävikin estämiseen.

KULTU ohjelmaan liittyen etsitään konkreettisia aloitteita. Hankehaussa viime kuussa kuulutettiin innovatiivisia kokeiluhankkeita, jotka toteutuessaan vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, luonnonvarojen käyttöä ja muita ympäristövaikutuksia sekä edistävät vihreää taloutta ja lisäävät hyvinvointia ja terveyttä. Hakuun tuli kaikkiaan 82 hanke-esitystä, ruokailuun ja ruokaan liittyen 22 kpl. Myös ota kantaa -keskustelusta saadaan hyviä vinkkejä ja osviittaa ohjelman valmisteluun ja mm. ruokahävikin ehkäisyyn.

Katso KULTU -esittely by neuvotteleva virkamies Taina Nikula MMM-sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti