keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Ny nordisk mat prosessin tärkein vaihe: Ny nordisk matia -vauvalle ja vaarille

Emil Blauert tiivisti tänään aamulla Ny nordisk mat - konferenssissa koko Ny nordisk mat:n historian, miten kaikki on edennyt ja mistä lähtenyt liikkeelle. 2000-luvun alussa monet pohjoismaiset kokit alkoivat yhä enemmän siirtyä juurilleen, tekemään ruokaa niistä raaka-aineista ja niillä metodeilla joita meillä Pohjolassa on. Vuonna 2004 Pohjoismaiden 12 "johtavaa" kokkia teki Kokkimanifestin, jossa painotettiin sesonginmukaista, ettistä, kestävää kehitystä edistävää, pohjoisia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä suosivaa keittiötä. Syntyi käsite Ny nordisk mat. - Pohjoismaista ruokaa uusissa vaatteissa, uudella tavalla, modernisti.

Meni pari vuotta ja Pohjoismaiden Ministerineuvosto otti aiheen poliittiseen prosessiin, syntyi Pohjoismaisen Ministerineuvoston Ny nordisk mat -hanke. Nyt on menossa hankkeen toinen kausi, joka ulottuu vuoteen 2014 asti. Hanke ja asia on saanut poliittisten päättäjien suosion ja tuen taakseen. "Ny nordisk mat hanke on yksi tuloksekkaimmista yhteispohjoismaisista projekteista", sanoi eilen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen seminaarin avauspuheessaan.

Vaihe kolme alkoi pari vuotta sitten kun mm. OPUS hanke alkoi tutkia intensiivisesti pohjoismaisen ruokakulttuurin vaikutuksia terveyteen. Tutkimustuloksia on nyt useita, meillä on vahva intressi perustella pohjoismaisen dieetin hyvyyttä ja sen positiivisia terveysvaikutuksia - joita kasapäin on.
Nyt olemme vaiheessa neljä, jossa Ny nordisk mat pitäisi siirtää kaikille. Tämä on kaikkein tärkein osa koko prosessia. Miten saada lapsille ja vanhuksille sekä meille työikäisille kunnollista, omiin pohjoisiin raaka-aineisiin perustuvaa, ilmastoystävällistä sesongin ruokaa, jossa maku on ykkösasia? Aihe ei ole vähäpätöinen, julkinen ruokailu esim Suomessa on valtavan iso juttu ja vaikutukset samoin. Seminaarissa kuultiin eilen ja tänään esimerkkejä sairaaloista, kouluista ja päiväkodeista, joissa ruokavallankumouksia on tehty. ks kaikki esitykset ja koosteet NNM sivuilta http://www.nynordiskmad.org/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti