tiistai 24. marraskuuta 2009

Ruotsiin tulossa ilmastosertifikaatti ruoalle

Ruotsin hallitus pyysi 2007 ruotsalaista ruokaketjua tekemään vapaaehtoisen aloitteen ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Ruotsissa käärittiin hihat ja ryhdyttiin toimeen. Todettiin että kuluttajat tarvitsevat tukea valintoihinsa, sillä ruotsalaisista 2/3 kiinnostunut ilmastonmuutoksen torjunnasta ja 92% ruotsalaisista haluaa lukea aiheesta lisää ruokapaketin kyljestä. Syntyi yhteinen kansallinen aloite, johon monet isot yritykset sitoutuivat. Krav ja Svensk Sigill ovat aloitteen puuhaorganisaatioita.

Parissa vuodessa on päästy ihaltavan pitkälle. Tarkoitus on saada aikaan sertifiointijärjestelmä jossa pyritään vähentämään ruokaketjun negatiivisia ilmastovaikutuksia. Järjestelmän idea on antaa kuluttajalle mahdollisuus tietoisiin valintoihin sekä toisaalta parantaa ruokaketjun kilpailukykyä. Valitessaan tällaisen sertifioidun tuotteen kuluttaja voisi olla siis varma että ruokaketju on tehnyt toimia vähentääkseen negatiivisia ilmastovaikutuksia. Ruotsalaisessa ilmastomerkissä tai järjestelmässä katsotaan koko ruokaketjua, kriteerit on tällä hetkellä valmiit eräille raaka-aineille, kriteeristö on nähtävillä linkistä: www.klimatmarkningen.se/in-english

Parhaillaan käydään kiivasta keskustelua merkistä, sen käyttöoikeudesta ja valvonnasta. Sekä Krav että Svensk Sigill ovat sisällyttämässä nämä kriteerit omiin järjestelmiinsä sisään. Mahdollinen ilmastomerkki halutaan nähdä muiden kestävän tai vastuullisen tuotannon merkkien rinnalla.

Vastaavaa keskustelua on käyty Suomessa pari vuotta, parhaillaan on menossa selvityksiä mahdollisuudesta kansalliseen järjestelmään vastuullisen toiminnan todentamiseksi ja näkyväksi tekemiseksi kuluttajalle. Suomessa kuluttaja on vasta heräämässä ruoan ilmastovaikutuksiin, mutta kuten aina, kyllä muutos tännekin rantautuu parin vuoden viiveellä.

Ruotsin aloitteesta kuultiin Climate Smart Food seminaarissa Lundissa 23.-24.11.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti