maanantai 24. elokuuta 2009

Poimitaan marjat talteen

Metsät ovat jälleen pullollaan marjoja. Suomalaiset marjat ovat mahtavia vitamiinipommeja, ja ovat erittäin maukkaita. Viime aikoina olen tavannut lukuisia ulkomaalaisia, jotka ovat erityisesti ihastelleet marjojamme. He ovat myös olleet aivan ymmällään kun heille on kerrottu, että vain noin kymmenesosa marjoista poimitaan talteen. Loput mätänevät metsiin, siis noin 450 miljoonaa kiloa!

Metsämarjojen parempaa taloudellista hyödyntämistä olisi todella syytä pohtia. Tänne olisi varmasti saatavissa poimijoita ulkomailta, kunhan pelisäännöt ja olosuhteet ovat kunnossa. Suomalaisia marjojen poiminta ei kiinnosta.

Metsämarjat työllistävät, Elintarviketeollisuusliitto ja Arktiset Aromit arvioivat työllisyysvaikutuksen ketjussa olevan noin 2000 työpaikkaa. Marjoista arvioidaan tulevan vientituloa yli 20 miljoonaa euroa. Kyse ei siis ole mistään pienestä busineksesta, ja vientimarkkinat vain kasvavat. Kotimaiselle teollisuudelle tulisi turvata marjojen saanti Suomesta jatkossakin.

Jokaiselle suomalaiselle riittää marjoja poimittavaksi huononakin vuonna 100 kg. Marjaretket ovat kohta katoavaa kansanperinnettä, viedään siis lapset ja nuoret metsään. Osoitetaan itse esimerkillä miten tärkeästä asiasta on kyse. Nautitaan samalla luonnosta, jospa mukaan eksyisi muutama tatti tai vahverokin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti