torstai 10. huhtikuuta 2014

Tieto, työkalut, itegrointi - ilmastonmuutokseen sopeutumisen avainsanat

Enää ei puhuta ilmastonmuutoksen estämisestä vaan siitä, miten sitä voidaan hillitä ja miten siihen sopeutua. Hillinnällä voidaan tehdä eniten ja pienentää riskiä, mutta sopeutumista tulee tehdä, koska ilmasto muuttuu joka tapauksessa. Tänään iso joukko eri alojen asiantuntijoita pohti sopeutumista maa- ja metsätalousministeriössä.

Tieto, työkalut ja integrointi – kolme asiaa johon ilmastonmuutokseen sopeutuminen tiivistyy. Ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen on niin iso juttu, että sopeutuminen ja sen ratkaisut tulisi kirjata kaikkien toimialojen ja toimijoiden suunnitelmiin ja huomioida säädösvalmisteluissa. Riskien hallinnan arviointia ja välineitä tulisi kehittää paremmiksi; esimerkiksi vakuutuksia on jatkossa pakko rukata uusiksi. Tutkimus, koulutus ja viestintä sekä innovatiivisten ratkaisujen ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen on kolmas iso päämäärä.  

Sopeutumisen aikaperspektiivi on hyvin pitkällä, keskeistä on myös alueellinen ulottuvuus ja toimien vaihtelevuus; sopeutumisen toimet vaihtelevat hillintään verrattuna paljon.

Hillintä ei ole vielä ulottunut
kokoustarjoiluihin saakka.
 
Ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen esiteltiin tänäänkin hyvin teknisenä asiana, taloudelliset ja muut yhteiskunnalliset vaikutukset, erityisesti sosiaaliset vaikutukset, jäivät vähemmälle huomiolle. Seuraavassa kestävän kehityksen toimikunnassa 22.4. teemana on juuri ilmastonmuutoksen sosiaaliset vaikutukset. Luvassa on uusia ulostuloja mm. kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin toimesta.
 
Ota kantaa sopeutumiseen Ota kantaa palvelussa.
Sopeutumistrategian luonnos. joka on parhaillaan lausunnolla.