lauantai 26. helmikuuta 2011

Perinnöksi kalankäsittelytaito

Sre:n kuukauden bloggareille tehtiin haaste; kysyttiin mitä he haluaisivat siirtää seuraaville sukupolville ruokakulttuuristamme, joku asia, tapa, ruoka, raaka-aine tms. Saimme upeita vastauksia, suuri kiitos!

Minä jättäisin perinnöksi taidon osata perata ja käsitellä kalaa. Kalalajien käsittelyssä on eroja, mutta jokaisen suomalaisen pitäisi osata nylkeä ahven ja fileroida kuha, suomustaa siika. Homma ei ole vaikeaa, mutta taito, osaaminen ja halu tehdä pyöreästä kalasta ruokaa on häviämässä. Opetan ensi kesänä näitä asioita lapsilleni. Mökiltä ongitut pikkukalat päätyvät pannuun lasten tekeminä. Lupaan!

torstai 24. helmikuuta 2011

Lähiruokasaarnaajat Lapissa

"Miksi meidän lappilaisten lasten oikeus ei ole saada oman alueen ruokaa, tutustua omiin upeisiin raaka-aineisiin? Miksi hyvä ruoka on vain turistien oikeus?" Anneli Takalo, Kerran viikossa lähiruokaa Lapissa hankkeen vetäjä.

Matkasaarnaajat olivat taas eilen ja tänään vauhdissa, Kittilän ja Ivalon kuntapäättäjiä kaikilta ruokapäätöstenteon sektoreilta tavattiin. Ideana oli herättää keskustelua, ja etenkin saada ratkaisuja aikaan miten oman alueen ruoka saadaan lasten ja vanhusten lautasille.

Lounaalla söin tänään kahden rotisseur kokin ylläpitämässä hotellin ravintolassa, talo täynnä ranskalaisia turisteja, seuraavaa jälkiruokaa: sokeri, glukoosisiirappo, kasvirasva (kovetettu), maltodekstriini, emulgointiaineet (E 450, E 471, E472), sakeuttamisaineet (E401, E410), mango (2,2%), passionhedelmä (1,8%), muunneltu perunatärkkelys, maitoproteiini, happo (sitruunahappo), stabilointiaine (E340), väriaine (betakaroteeni), mangoaromi, happamuudensäätöaine (E 516), suola, passionhedelmäaromi. Tämä oli "ropiikin hedelmät", suoraan pussista. Huh.

lauantai 5. helmikuuta 2011

Ruokakulttuurin professuuri Suomeen vihdoinkin!

Helsingin yliopistoon on perustettu ruokakulttuurin professuuri. Haku tehtävään on parhaillaan käynnissä. Professuuri rahoitetaan viidenkymmenen lahjoittajan voimin. Isoin ja pienin, yksityisin, yritysten ja säätiöiden, yritysten ja valtion lahjoituksin. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma tukee professuuria huomattavalla summalla.

Ruokakulttuurin professuuri saatiin yhteistyöllä ja voimakkaiden promoottoreiden uutteruudella. Professuurin nostaa viimeistään nyt ruokakulttuurin muiden kulttuurin ja tieteen alojen rinnalle. Nyt on ensimmäistä kertaa Suomessa mahdollista kokonaisvaltaisesti tutkia arjen yhtä vaikuttavimmista teoista, syömistä, ruokailukäyttäytymistä ja kaikkea mikä siihen liittyy.

Professuuri nostaa ruoan arvostusta, ruokakulttuurista osaamista ja ruokaan liittyvää taitotasoa. Ruokakulttuurin oppituoli tulee verkottamaan ruokaan liityvän tutkimuksen ja elinkeinon tarpeet ja mahdollistaa laaja-alaisten osaajien kouluttamisen. Hyöty sataa koko suomalaisen ruokaketjun laariin.
Onnittelut!

perjantai 4. helmikuuta 2011

Olen ilmastosyöppö! Kaupan alan Peloton -työpajassa etsimässä parempaa tulevaisuutta

Keskimäärin suomalaisen hiilijalanjälki on 8 000 kg CO2, vaatimattonta ja minimikulutustasoista elämää elävä kirjastonhoitaja x.x. saa hiilijäljekseen 4 200 kg. Minun hiilijalanjälkeni koko on noin 14 000 kg CO2 (ilman työmatkoja 12 000 kg CO2). Sillä lailla. Noin 2000 kg CO2/hlö on tavoite, että maailma pelastuu.
Millä ihmeellä tämä yhtälö ratkaistaan?

Oma hiilireppuni täyttyy erityisesti asumismuodosta, lentelystä ympäri maapalloa ja oman auton käytöstä. 
Ruoka muodostaa yksityisen kulutuksen päästöistä kolmanneksi suurimman kakun heti asumisen/lämmityksen ja liikkumisen jälkeen. Ruoka on sellainen hiilijäljen osanen, johon on hieman helpompi vaikuttaa kuin noihin kahteen, ja aika pienillä muutoksilla. Kaikista Suomen päästöistä tulee 68 % yksityisen kulutuksen kautta, joten meidän omilla valinnoillamme voimme todellakin vaikuttaa. 

Eilen ja tänään olen saanut olla ruokakaupan Peloton työpajoissa mukana - huikeeta. Paikalla on kattava joukko kaupan ketjuja ja yksityisiä kauppoja Suomesta. Peloton konsepti tuo yhteen portinvartijoita, jotka oikeasti voivat vaikuttaa vähähiilisempään tulevaisuuteen, mutta ei vain hyvää hyvyyttään vaan tekemällä liiketoimintaa siitä. "Pelottomat ovat edelläkävijöitä ja tuulen halkaisijoita, jotka myös tekevät pääjoukosta irtiottoja", juuri näin se on on, katso vaikka em linkistä jo nyt saatuja Peloton työpajojen innovaatioita. Työpajat ovat jatkavat  Sre:n vastuullisen syömisen teemavuotta 2010, aiemmin samanlainen paja tehtiin mm. kotitalousopeille ja medioille.

Kaupan porukat kehittivät jo eilen aiheeseen liittyviä ratkaisuja, siis miten kaupassa voidaan edistää vähähiilistä yhteiskuntaa, miten kauppa voi toimia konkreettisesti. Ratkaisuja löytyi kosepti- ja tuotekehityksestä viestintään. Miltä kuulostaa Personal Climate Trainer kaupassa? Näistä kuulette vielä....