lauantai 18. huhtikuuta 2009

Tahtoo kädet multaan!

Näin keväällä heti auringon pikkuisenkin pilkistäessä alkaa sormia syyhyttää, pakko päästä tonkimaan multaa, haravoimaan ja ennen kaikkea suunnittelemaan mitä sitä täksi kesäksi laittaisi kasvamaan. Kukkia ei tule; kyse on ruoan kasvattamisesta.

Usein keväällä kylvän varhaisessa vaiheessa basilikat sisäruukkuihin, ja heti kun uskallan, kylvän ensimmäiset yrtit kasvimaalle pienen minikasvihuoneen suojaan.

Minulla on vain noin 4 neliötä kasvimaata takapihalla, mutta se on lähes kokonaan täynnä eri salaattilajeja. Viime kesänä takapihalla kasvoi viisi erilaista salaattia, purjoa, retiisiä, yrttejä ruukuissa, mansikoita kukkalaatikoissa ja raparperi perennapenkissä.

Joka kevät käydään perheessämme sama keskustelu; haluan lisää maata. Revitäänkö loputkin nurmikot pois, ja niin siinä käy että vuosi vuodelta hyötytarha laajenee - tavalla tai toisella. Olen keksinyt, että koska minitakapihaamme ei saa lisää maapinta-alaa, kasvatan ruokatuotantoa ylöspäin, kerrostan, hankin erilaisia telineitä ja tikkaita, joihin ripustetaan ruukkuja ja kasvulaatikoita.

On suloista, että omasta maasta saa pitkin kesää tuoreet salaatit ja yrtit. Haaveilen vuoramaasta, ja ehkäpä joku vuosi saankin sellaisen hankittua.

Puutarhan hoitaminen aiheuttaa pelkkää mielihyvää. Perheen lapset ovat puuhissa mukana ja näkevät luonnon ihmeen - sen miten ruoka syntyy. He ovat ylpeitä ensimmäisiä salaatteja korjatessaan omien kättensä työstä. Ehkä tämä pienimuotoinen viljely opettaa heille että ruoka ei synny sattumalta ilman työtä ja vaivaa. Jos tämä saa heidät arvostamaan ruokaa ja sen tuottajia, niin pikku puuhailumme eivät mene hukkaan.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Aurinkoa ja nautinnollisia ruokahetkiä

Pääsiäisen juhlapyhät tuovat monelle kaivattua lepoa, yhdessä oloa perheen ja ystävien kesken. Ennen kaikkea pääsiäinen on ruokajuhla. Pitkäperjantai oli minulle piinaperjantai ja 12h tunnin paasto, kärsin tn. melko rankasta ruokamyrkytyksestä, joka meni onneksi päivässä ohi. Virkamieshän sairastaa vain ja ainoastaan lomalla...Tämän seurauksena muut tekivät ja nauttivat pääsiäisherkut, ja oikeastaan vasta tänään pääsen pääsiäisruokien seuraan. Menemme ystäville syömään.

Huomiseksi teen pashaa, tällä kertaa Isä Mitron tapaan. Ohje löytyy muun muassa Sren nettisivuilta www.sre.fi.

Pääsiäisenä juhlitaan kevään tuloa ja uuden elämän alkua. Onnea ystäville pienestä kauan odotetusta pojasta!
Kaikille kaunista pääsiäistä. Ladataan akut, syödään hyvin ja rauhoitutaan - kukin tavallaan.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Historiallinen päivä!!

Valtioneuvosto otti tänään kantaa ruokaketjun kestävyyden puolesta antamalla periaatepäätöksen kestävien valintojen edistämisestä julkisissa hankinnoissa. Tämän valtion hankintoja ohjaavan päätöksen tavoitteena on vähentää julkisen sektorin ympäristökuormitusta ja ilmastovaikutuksia.

Periaatepäätöksen konkreettiseksi tavoitteeksi on asetettu se, että valtion keskushallinto ottaa jo ensi vuonna ympäristönäkökulman huomioon vähintään 70 prosentissa omista hankinnoistaan ja vuonna 2015 kaikissa hankinnoissa. Tämä päätös koskee myös ruokahankintoja. Päätös velvoittaa valtion hallintoa toimintaan, mutta samat periaatteet on annettu suosituksiksi kunnille.

Ruokatarjoiluille tämä päätös merkitsee sitä, että valtionhallinnon keittiöissä tarjoillaan luomua, kasvisruokaa tai sesonginmukaista ruokaa vähintään kerran viikossa ensi vuoteen mennessä. Vuonna 2015 kestäviä tarjoomuksia tulee olla tarjolla kahdesti viikossa.

Tämä on historiallinen päivä; sillä periaatepäätöksen antaminen ja sen toteuttaminen hyödyttävät takuulla ympäristöämme mutta ovat suuria mahdollisuuksia suomalaiselle ruokaketjulle. Päätöksen antaminen on merkittävin teko, joka tähän asti on tehty ammattikeittiöiden kestävyyden edistämiseksi. Nyt on saatu korkein mahdollinen tuki vastuulliselle keittiölle, tästä on hienoa jatkaa!!